Royal Belum Package 2017

Royal Belum Package 2017: Come escape to Earth’s oldest rainforest and experience unspoilt nature at its best.

ROYAL BELUM PACKAGE 2016Tour Code: RBP/MAH020

 

The Royal Belum Rainforest is a state park located in the northern most corner of the state of Perak. Bordering Thailand, it is touted to be one of Peninsular Malaysia’s largest stretches of virgin jungle. Belum-Temenggor is believed to have been in existence for over 130 million years making it one of the world’s oldest rainforests, older than both the Amazon and the Congo. This large area thrives with birdlife and large animals regarded as highly endangered such as tapirs, tigers, sun bears, panthers, elephants and the endangered Sumatran rhino.

I would like to remind you this: Continue reading “Royal Belum Package 2017”

Pakej Hutan Royal Belum

Hutan Royal Belum yang terletak di negeri Perak ini adalah salah satu hutan tropika yang tertua di dunia. Kawasan ini dengan permandangannya yang indah dan sunyi dari hiruk-pikuk kota menggamit pengunjung untuk melawatinya.

pakej hutan royal belum

TASIK TEMENGOR
Tasik Temengor adalah kawasan hutan simpan di bawah pengurusan Jabatan Perhutanan Negeri Perak. Ianya merupakan empangan bagi janakuasa hidroelektrik di utara negeri Perak. Empangan ini dibina pada tahun 1970 dan telah siap dibina pada tahun 1974. Tasik Temenggor antara tasik buatan terbesar di Perak dengan keluasan permukaan 15,200 hektar. Destinasi 200km dari Ipoh ke Gerik menghadiahkan anda panorama alam semulajadi yang satu-satunya terdapat di negeri Perak Darul Ridzuan. Keindahan dan keistimewaan Tasik Temenggor ini tidak jauh bezanya dari Hutan Royal Belum. Namun apa yang membezakannya, tasik ini tidak memerlukan permit untuk memasukinya. Keindahan alam semulajadi yang berusia 130 Juta tahun ini tetap dipelihara. Jabatan Perikanan Perak ditugaskan melaksanakan Pelan Pengurusan Tasik Temengor. Tasik Temengor terbahagi kepada Zon Pemuliharaan, Zon Perikanan Rekreasi dan Zon Komersil. Zon Pemuliharaan merangkumi bahagian Utara Tasik Temenggor iaitu Sungai Kejar , Sungai Tiang dan Sungai Gadong. Di Tasik ini juga merupakan tempat menjadi tumpuan kaki pancing. Antara ikan-ikan yang terdapat di sini ialah Kelah, Temoleh, Baung, Kelabau, Tengas, Tengalan, Loma, Tengalan, Sebarau dah Lampam.

PULAU TALI KAIL
Dari Jeti Banding menuju ke Pulau Tali Kail hanya mengambil masa lebih 30 minit dengan menaiki bot. Pulau ini merupakan salah satu daripada gugusan pulau-pulau yang ada di Pulau Banding. Pulau yang diselenggarakan oleh Jabatan Perhutanan Perak ini, menjadi tumpuan para pelancong kerana di kemuncak bukit yang berkentinggian lebih dari 500 kaki ini menjanjikan sesuatu yang luar biasa. Mendaki selama 45 minit untuk ke kemuncak sememangnya tidak terasa kerana kehijauan Hutan Hujan Tropika ini menghidangkan  pelbagai spisis pokok-pokok balak yang berusia ratusan tahun. Dipuncak pulau ini terdapat satu menara yang berkentinggian 80meter. Disini anda akan dapat melihat panorama indah Tasik Banding yang tidak mungkin anda lupai.

HOUSE BOAT
Satu kelainan yang santai bagi anda melaukan aktiviti riadah bersama keluarga sambail menikmati keindahan alam semulajadi.House Boat  milik resort ini memuatkan penumpang seramami 16 orang akamn membawa anada menyusuri keindahahn Pulau Banding dan Tasik Temenggor. Perhentian di Sungai Gadong semalaman membolehkan anda melalukan aktiviti memancing ikan toman dan berkayak.Antara kemudahan asas yang disediakan ialah empat buah kabin yang selesa, dapur untuk memasak ,bilik air,ruang rehat, dan bilik karaoke.

pakej house boat royal belum 2 hari 1 malam

ARTIKEL BERKAITAN

  1. Pakej House Boat Royal Belum – Bermula dari 2 Hari / 1 Malam
  2. Kesuntukan Masa? Mungkin Pakej Lawatan Sehari Lebih Sesuai Untuk Anda

email contact

 

 

Pakej House Boat Royal Belum 3 Hari 2 Malam

Keindahan Royal Belum memang tiada tandingannya. Suasana aman damai, tasik yang tenang dan kehijauan rimba di sekeliling menjadikannya tarikan kepada pelancong dalam dan luar negara. Selain dari Taman Negara yang menerima ratusan ribu pengunjung setiap tahun, saya lebih suka mencari ketenangan di Taman Negeri Royal Belum. Kalau tak percaya apa yang saya cakapkan, tanya sahabat-sahabat anda yang pernah datang ke tempat ini. Di sini saya catitkan Pakej House Boat Royal Belum 3 Hari 2 Malam yang kami jalankan.

pakej house boat royal belum 2 hari 1 malam

Ada bermacam-macam aktiviti yang kita boleh lakukan di sini. Kepada peminat outdoor, terdapat beberapa aktiviti trekking yang tidak boleh dilepaskan seperti menjejak bunga Pakma atau Rafflesia, trekking ke santuari ikan mahupun melawat kawasan sira haiwan. Kepada penggemar memancing, Tasik Temengor menjadi tempat yang amat sesuai untuk aktiviti ini. Kepada penggemar fotografi pula, memang bestlah kalau datang ke sini – jangan lupa bawa zoom lens dan juga tripod.

PAKEJ HOUSE BOAT ROYAL BELUM

Cara yang terbaik untuk melawat sekitar Royal Belum adalah dengan bermalam di dalam House Boat. Ada beberapa pengusaha House Boat di sini tapi saya lebih gemar untuk bekerjasama dengan mereka yang telah lama berpengalaman di sini, mempunyai track record yang baik dan ramah dengan tetamu-tetamu. Dengan menggunakan House Boat, kita boleh berhenti di tempat-tempat yang sesuai mengikut cita rasa – ini suatu yang tidak boleh kita dapati sekiranya kita menggunakan penginapan chalet di lokasi tertentu. House Boat pun di lengkapi dengan speed boat jadi mudahlah kita untuk melawati kawasan-kawasan yang lebih terpencil.

MAKAN MINUM

Makan minum di dalam House Boat memang termasuk di dalam pakej. Tukang masak juga ditugaskan oleh pengusaha House Boat untuk memastikan makan minum tetamu semuanya terjaga. Yang bestnya makan malam secara BBQ juga dimasukkan di dalam pakej. Tentu sekali ketika kita bercuti, nak juga kita nikmati hidangan yang istimewa bukan?

SOROTAN AKTIVITI KETIKA BERCUTI DI ROYAL BELUM

Lawatan ke Kampung Orang Asli, Menjejak lokasi bunga Pakma / Rafflesia, Trekking ke Air Terjun dan Santuari Ikan, Lawatan ke Sira Haiwan liar, Mandi-manda dan lain-lain

PAKEJ 3 HARI / 2 MALAM TERMASUK

Sekiranya anda ingin mencuba pakej ke Royal Belum, cubalah pakej kami ini. Ia termasuk dengan penginapan House Boat, pengurusan permit masuk ke Royal Belum, makan-minum anda ketika bercuti di atas House Boat, Guide ketika melawati tempat-tempat menarik, dan kegunaan Speed Boat untuk ke kawasan-kawasan lawatan.

Jika anda kesuntukkan masa dan perlu pakej yang 2 hari / 1 malam pun boleh  – beritahu kepada kami. Cuma pembayaran fee untuk joran dan kamera sahaja yang belum dimasukkan. Nyatakan kepada kami jumlah peralatan-peralatan ini sebab perlu dibayar ketika membuat permohonan permit. Jangan try nak sorok pulak, sebab takut nanti dibuat spot check pegawai perhutanan dan kalau ada lebih dari yang di declare dah kena tahan pulak semua alat-alat tu dan boleh ambil semasa pulang nanti. Kita tak boleh buat bayaran permit ni on the spot. Jadi faham ye.

pakej house boat royal belum

 

 

pakej houseboat royal belum

bahagian-bawah-housboat

Bagi anda semua yang tak pernah ke sini, inilah permandangan di Jeti Awam Pulau Banding. Nampak tak tempat parking, dan semua houseboat-houseboat yang berlabuh disitu? Ini permandangan biasa terutamanya pada cuti hujung minggu. Parking di sini terhad, jadi datang awal.

Semoga kita berjumpa satu hari nanti, Insyallah!

 

Pakej Lawatan Sehari Royal Belum

pakej lawatan sehari royal belumPAKEJ LAWATAN SEHARI ROYAL BELUM: KEINDAHAN TAMAN NEGERI YANG MEMPERSONAKAN DI DALAM SEHARI

Sekiranya anda merancang untuk datang ke Taman Negeri Royal Belum dan kesuntukan masa, kami menyediakan pakej sehari untuk melawat tempat-tempat menarik yang terdapat di sini. Tentu sekali kosnya lebih rendah jika berbanding dengan pakej yang termasuk penginapan dan makan-minum. Walaupun masanya cuma sehari namun anda masih dapat melawat tempat-tempat menarik di dalam Taman Negeri ini cumanya anda tidak bermalam di sini.

 

SOROTAN PROGRAM INI

Lawatan ke Rafflesia, Kampung Orang Asli, Air Terjun, Santuari Ikan dan Sira

PAKEJ INI TERMASUK

*Speedboat untuk kegunaan pengangkutan di Royal Belum
*Pemandu pelancong
*Makan tengahari
*Pengurusan dan pembayaran permit masuk Ke Royal Belum

PAKEJ TIDAK TERMASUK

*Insuran kemalangan
*Pembayaran lesen untuk kamera atau joran (RM5.00 seunit) – perlu dibayar ketika membuat permohonan permit
* Penginapan, aktiviti, makan-minum yang tidak dinyatakankan di dalam sebutharga.

HARGA PAKEJ TAHUN 2017

40 pax: RM195.00 seorang
30-39 Pax: RM215.00 seorang
Hubungi kami sekiranya kumpulan anda kurang daripada 30 orang.
(Harga tertakluk kepada perubahan).

TEMPAT BERJUMPA

Jeti awam Pulau Banding
Waktu berjumpa: 8.30 pagi

TERMA DAN SYARAT

*Pengesahan tertakluk kepada kekosongan.
*Deposit 50% perlu dibayar untuk membuat penempahan
*Baki perlu dibayar 1 minggu sebelum tarikh program.
*Permohonan permit mesti dibuat tidak kurang dari 7 hari bekerja sebelum tarikh program.
*Semua pembayaran secara tunai sahaja.

TEMPAHAN

Hubungi kami untuk sebarang pertanyaan ataupun untuk membuat tempahan untuk pakej lawatan sehari ke Royal Belum ini.
Semoga kita berjumpa satu hari nanti Insyallah!

email contact

ROYAL BELUM TREKKING_opt

BELUM RAINFOREST PACKAGE_opt